fbpx

Tako kot drugi v večini umetniških panog smo se tudi v glasbeni, baletni in plesni šoli EGO Lecta med spomladansko zdravstveno krizo v letu 2020 spopadli z novim načinom dela in poučevanja. V naši šoli dajemo ogromen poudarek na glasbene in plesne nastope, s čimer dodatno motiviramo otroke pri ustvarjanju in spodbujanju samozavesti ter jim dajemo vedeti, da se razvijajo v odlične glasbenike in plesalce.

Ker je bilo kmalu razvidno, da bomo morali odpovedati zaključni koncert, ki smo ga letos skupaj s podporo Občine Brezovica želeli izvesti na prostem ob idiličnih razgledih na Ljubljansko barje na Sv. Ani, smo morali čez noč postaviti nov, dani situaciji dovoljen projekt. Tako je nastala ideja #WeAreTheChampionsProject2020.

Glavni cilji projekta so bili:

01

ALTERNATIVA

otrokom ponuditi alternativo za odpovedan zaključni projekt

02

NOVA ZNANJA

omogočiti jim nova znanja z avdio- in videoprodukcijo

03

IZKUŠNJE

jim pokazati, kako profesionalni glasbeniki snemamo v glasbenih studiih,

04

MOTIVACIJA

poskrbeti za dodatno motivacijo novih pop skladb in aranžmajev, pisanih samo zanje,

05

VIDEOSPOT

poskrbeti za videospot, ki bo njim in vam, staršem, ostal v spominu za vse življenje

Naj se v tem trenutku zahvalimo komponistki in violinistki Barbari Grahor, ki je za našo šolo ustvarila poseben aranžma svetovno znane skladbe We Are The Champions skupine Queen. Glasbeni aranžma je bil prilagojen tako, da so lahko vsi učenci – od popolnih začetnikov, pa tudi do starejših glasbenikov – v njem dobili del, ki so se ga lahko z mentorjem naučili in pozneje v učilnici, ki smo jo uredili v manjši glasbeni studio, odigrali. V samo kompozicijo je Barbara zajela klavir, kitaro, bas kitaro, violino, kljunasto in prečno flavto, bobne, saksofon, cajon ter otroški zbor.

Zahvala gre vsem mentorjem, ki so kljub rednemu programu otroke motivirali do te mere, da so vsi z veseljem sprejeli novo notno gradivo in se v samo enem mesecu naučili svoj del. Snemanje je bilo za otroke pravi žur J Biti v učilnici obkrožen z mikrofoni, snemalniki in računalniki, postavljen pred dve stoječi kameri ter za nameček na sebi imeti prave snemalne slušalke je bilo: »UAU … to pa je nekaj hudo dobrega.« Komentarji, kot sta »želim biti studijski glasbenik« in »kako bo mami ponosna name, ko postajam pravi glasbenik«, so bili le potrditve, da smo s projektom uresničili vse zastavljene cilje.

Po celem tednu snemanja v glasbeni učilnici nas je čakal še zadnji izziv, ko smo ob Podpeškem jezeru z otroki popolnoma improvizirano snemali vokale refrena skladbe. Velika zahvala tukaj gre profesorici Trčkovi, ki je v roku ene ure naše najmlajše glasbenike naučila celo kitico. Pri snemanju si nismo mogli pomagati s spremljavo inštrumentov, saj smo za zaključni izdelek potrebovali samo vokale. Mogoče nismo primerljivi z Dunajskimi dečki, vendar pa se v petju slišijo sreča, veselje in zahvala, da smo otokom omogočili prečudovito glasbeno popoldne. Seveda pa je pomembno tudi prirejeno besedilo, ki smo ga posvetili vsem vam, staršem, ki otrokom omogočate glasbeno in plesno izobraževanje.

Naj se na koncu zahvalimo še Oskarju Šuštaršiču, ki je v enomesečni videoprodukciji v minuto in pol združil več kot sto nastopajočih, in Tomažu Mariču, ki je v svojem glasbenem studiu »zmiksal« vse glasbene izvedbe in jih postavil v smiselno zaključno celoto. Posebna zahvala gre tudi AM agenciji, ki nam s svojim strokovnim kadrom vedno pomaga pri organizaciji naših projektov in nastopov in otroke vedno razveseli z Cedevitami, Coctami in za letošnji projekt z pravimi slušalkami za vsakega učenca.

Glasbena šola EGO Lecta ne stremi samo za ciljem podajati otokom glasbeno izobraževanje. Pomembno nam je, da otrokom pričaramo zanimivo, dinamično in moderno izobraževanje, ki presega okvirje klasičnega pouka in jim da dodatna znanja in izkušnje, ki jih bodo lahko v sebi nosili skozi celotno življenje. Predvsem pa je pomembno, da se ob tem otroci tudi zabavajo. Pomembno je, da jih med glasbenim izobraževanjem popeljemo v različne glasbene svetove. Ne želimo, da otroci dobijo občutek, da v pouk glasbe sodita samo vaja in preigravanje doma in pri uri. Pouk glasbe so tudi nastopi, obiski glasbenih predstav in delo pri takem projektu, kot smo si ga upali zastaviti pri nas. Ni nam bilo lahko, saj nam je vzel skoraj pol leta dela. Pri projektu je bilo prisotnih 13 mentorjev in več kot 30 drugih strokovnjakov iz svojega področja (video-, avdio-, vokalno snemanje, ekipa pri postavitvi projekta). In naj vam na koncu zastavim preprosto vprašanje:

Se je splačalo?

Matej Grm, vodja Glasbene šole EGO Lecta

Vpiši se v EGO Lecto

Podarite otroku znanje

Nastopi

Fotogalerija iz nastopov.

Informativni dan

Dan odprtih vrat 2020/21