fbpx

Glasba v nosečnosti

Se strinjate z nami, da je MOČ glasbe izredna? Številne raziskave doma in po svetu so dokazale, da ima glasba pozitivne vplive že v prenatalnem obdobju. Eden od mnogih učinkov je hitrejši fizični razvoj ploda (fetusa). Pozneje se pozitivni vplivi kažejo na primer pri hitrejšem razvoju in učenju jezika (govor bolj tekoč in artikuliran) in boljšemu motoričnemu razvoju otroka. Upamo si trditi, da bo pravilno vodena izbira glasbe med nosečnostjo na vašega otroka pozitivno delovala skozi celotno njegovo življenje.

»Učinek, ki ga ima glasba na otroka v prenatalnem obdobju, ima torej nanj dolgotrajen vpliv, ki traja tudi po tem, ko se otrok rodi«

(Kovačič, 2016; v Partanen idr., 2013).

Drugo in tretje trimesečje

Tri faze nosečnosti se imenujejo trimesečja. Prvo trimesečje poteka do konca 12. tedna nosečnosti, sledi drugo trimesečje in od 28. tedna nastopi tretje trimesečje. V drugem trimesečju plod začne zaznavati prve zvoke z receptorji na koži. Natančneje med 17. in 20. tednom plod razvije čutila, tudi sluh. Povezava z materjo postane močnejša, saj sliši njen srčni utrip in zaznava njen glas. Na zvok postane odziven med 20. in 24. tednom nosečnosti. S tem je mogoče razločiti njegova mirna in aktivna obdobja. Tretje trimesečje nastopi v 28. tednu nosečnosti in lahko bi ga poimenovali tudi pospešen razvoj otrokovih možganov. Plod prepozna svoj materni jezik in razloči glas svoje matere od drugih glasov. Ob ponavljajočih se govornih in melodičnih vzorcih postane aktivnejši, brcanje postane intenzivnejše.

Raziskano in potrjeno je, da se otrok na glasbo, ki jo mati posluša ali izvaja (predvsem v tretjem trimesečju), lahko odziva tudi po rojstvu. Dojenček prepozna zvočno ali glasbeno vsebino iz prenatalnega obdobja in svojo glavo obrača proti izvoru zvoka. Na zvočne in glasbene vzorce se gibalno in glasovno odziva ter komunicira (Campbell, 2004).

Pomembno je dobro počutje nosečnice

Raziskave so že pred desetletji pokazale, kako pomembno je dobro počutje matere. Iz leta 1969 je znana raziskava, kako počutje matere vpliva na plod. Predvajali so materino najljubšo glasbo in s tem pri plodu zaznali pospešen srčni utrip. Klinični profesor Zimmer je leta 1982 raziskavo ponovil. Materina najljubša glasba je plod pomirila, njegovo dihanje se je umirilo, pojavili so se tudi sunkoviti gibi. Spremembe pri plodu so bile pogojene z materino ravnjo in spremembami hormonskega stanja (Kovačič, 2016; Granier-Deferre idr., 2004).

Zakaj se nosečnice ne bi z glasbo sproščale že od samega začetka tega čudovitega potovanja? Nosečnost prinaša nove, še neznane poti. Glasba bo tista, ki nas bo na skupnih poteh spremljala in spodbujala. Zelo pomembno je, da mati vzpostavi komunikacijsko vez s svojim še nerojenim otrokom in glasba je zagotovo pravo sredstvo za to.

Kdaj in kje se nam lahko pridružite

Glasbene bube oziroma glasbene nosečnice se bomo glasbeno družile na Brezovici v prostorih glasbene šole EGO Lecta. Pri urah se bomo v prvi vrsti dobro sprostile in napolnile z glasbeno energijo. Veliko se bo pelo in učilo otroške pesmi, ki jih boste pozneje lahko prepevale svojemu otroku. Poslušale bomo glasbo, prisotna bosta gib in ples, igrale bomo na glasbila. Vsak obisk je samostojna enota, vsekakor pa priporočamo večmesečni obisk. Udeležba ne zahteva glasbenega predznanja matere in zajema predhoden individualni pogovor z mentorico.

Članek pripravila Nena Bogataj