fbpx
Glasbeno poučevanje ima v Sloveniji velik pomen

Ste se kdaj vprašali, zakaj ima glasbeno poučevanje v naši deželi tako velik pomen? Iz podatka, da se vsako leto na glasbenem področju v Sloveniji izobražuje preko 33.000 otrok, lahko sklepamo, da je glasba tista, ki je v marsikateri družini nepogrešljiva.

Skozi zgodovino lahko opazimo, da so že stari Grki glasbi, poleg matematike in gibanja, dali največ pozornosti. Pri nas glasbeno izobraževanje poznamo  že približno 200 let in smo ga do danes obdržali na zelo visokem nivoju. V EGO Lecti smo se za zasebno glasbeno šolstvo odločili z razlogom, ker se javno šolstvo nekoliko distancira od modernega, novodobnega in naprednega učnega programa, ki daje v prvi vrsti otroku veliko več svobode, ustvarjanja, možnosti izbere različnih programov in izbire novodobnih učnih pristopov.

Glasbeno izobraževanje razumemo kot omogočanje
razvoja boljše koncentracije in delovnih navad.

Pomaga premagovati tremo in strah pred javnim nastopanjem. Razvija se otrokova motorika, spomin in predvsem samozavest. Otrokom omogoča konkreten prikaz, kako pomemben je cilj in kako ga doseči po korakih. Glasbeno izobraževanje otroku podari pozitivni vpliv na inteligenco in urjenje spomina. Razvijamo čut za estetiko, krepimo posluh in čustva in pridobivajo prepomembne izkušnje v sodelovanju z drugimi.

Poleg glasbenega izobraževanja, v EGO Lecti dajamo največji poudarek na razvijanju vztrajnosti. Znanje glasbila zahteva veliko časa, vaje in potrpežljivosti. Otroka spodbujamo in ga vodimo skozi dolgoročni proces. Besedo glasbo lahko tako enačimo z vztrajnostjo.

Pri dobri izobraževalni inštituciji pa je izredno pomemben tudi učiteljski kolektiv. Mentorji moramo pritegniti otroška srca s svojo naklonjenostjo, iskrenim odnosom in ljubeznijo do njih. Zavedati se moramo, da je kurikulum obveza, toda toplina je življenjsko potrebna rožam in otrokovi duši za njihovo rast. Glasbeno izobraževanje ni samo cilj znati igrati skladbo od začetka do konca, temveč daje otroku znanje, ki ga bo lahko s pridom uporabljal skozi celotno življenje.

V EGO Lecti se vseh teh smernic zelo zavedamo. Smo nasprotniki sprejemnih preizkusov saj smo mnenja, da si vsak otrok, ki si želi vztopiti v glasbeni svet, zasluži svojo priložnost. Velikokrat naletimo tudi na vprašanja, kateri inštrument je primeren za otroka. S tem namenom bomo vsem vam, ki bi želeli otroke vpisati v naše programe do konca šolskega leta z veseljem sprejeli v naše prostore na Brezovici ali v Šiški in vam odgovorili na vsa vprašanja.

V naši šoli se nahajajo vsa glasbila, klavir, kitara, flavta, violina, saksofon, harmonika, bobni, … in še bi lahko naštevali. Nismo pozabili tudi na pevce.  Za naše najmlajše imamo pripravljen program glasbenega vrtca in pripravnice, kjer jih skozi učni proces pripravimo na kasnejše individualno glasbeno izobraževanje.

V EGO Lecti je glasba preprosto »doma«.

Za osnovnošolce željne plesa imamo plesne tečaje HIP HOP-a. Od letošnjega šolskega leta pa tudi več oddelkov baletne šole, katerim se lahko pridružijo že otroci od 3. leta starosti naprej.

Tudi v šolskem letu 2020/21 bomo naše glasbenike, plesalce in baletnike vzgajali v osebe, ki bodo ne glede na dolžino šolanja, glasbo, znanje in umetnost, z veliko mero spoštovanja nosile v sebi.

EGO Lecta, Matej Grm

Vpiši se v EGO lecto

Podarite otroku znanje

Napredni program

Napredni program glasbenega izobraževanja