fbpx

Sabina Gruden

Otroci o Sabini:

prijazna, iznajdljiva, pozitivna, vztrajna, odločna

Mezzosopranistka Sabina Gruden je magistrirala iz petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Barbari Jernejčič Fürst, zdaj pa se izobražuje pri Alenki Slokar Bajc

Kot solistka je sodelovala pri izvedbah sakralnih del Missa in tempori belli (Haydn), Petite messe solennelle (Rossini), Stabat Mater (Pergolesi), Magnificat in Janezov pasijon (Bach) in Te Deum (Bruckner). V SNG Opera in balet Ljubljana je nastopila v vlogi Čarovnice (Šavli: Pastir), v vlogi Tretje prikazni (Verdi: Macbeth), v vlogi Tretje dame (Mozart: Čarobna piščal), v vlogi Ines (Verdi: Trubadur) in v vlogi Larine (Čajkovski: Jevgenij Onjegin). V operah je poustvarila več vlog: Ankica (Zagorc: V objemu Lahinje), Cecilija (Svete: Hiša usmiljenja), Julijana (Makovac: Julija), Teodora (Kobe: Pod svobodnim soncem), Mrs. Grose (Britten: Obrat vijaka), Lenora (Kobe: Lenora), Ana Pavlovna (Coryell: Vojna in mir) in drugo. Nastopila je z orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana, Orkestrom HNK Osijek, Simfoničnim orkestrom Domžale-Kamnik, Moskovskimi filharmoniki in Simfoničnim orkestrom iz Suzhouja (Kitajska). Redno nastopa na koncertnih odrih, med drugim v ciklih Glasbene mladine Ljubljanske, zavoda PerArtem in Glasbene Matice. Z umetniškimi kolegicami organizira tudi kulturne dogodke z nasovom ArsFemina, ki so posvečeni ženskam v umetnosti. 2022 je premierno uprizorila svoj avtorski performance/umetniško instalacijo z naslovom Osvobojena, kjer se predstavi kot celostna umetnica.

Na mednarodnem tekmovanju Bruna Špiler v Črni gori prejela zlato priznanje, na mednarodnem tekmovanju Lav Mirski v Osijeku pa prvo nagrado in laureat. Leta 2017 je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani, na tekmovanju SpevSLAM 2021 pa je skupaj s pianistko Angeliko Lajh prejela nagrado Glasbene Matice za najbolj obetaven duo. 2018 se je udeležila mednarodnega festivala za mlade operne pevce na Kitajskem iSing!, ki so ga sklenili septembra s predstavami iSing! Story v Suzhouju, Šanghaju in Pekingu.

Poleg opere ji je v veliko veselje izvajanje kabaretnih pesmi, ki ji predstavljajo vez med zabavnejšo in resnejšo glasbo. Poleg pevke je Sabina tudi performerka, fotografinja, pesnica, pisateljica, model, igralka in makeup artistka.

EGO Lectin mod(č)riček:

“Petje, “inštrument” z VELIKO začetnico”

Vpis v šolsko leto 2023/24

Fotogalerija iz nastopov

Solo
petje

Vaši vrhunski koncerti so me prepričali, da sem po dvajsetih letih tudi sam v roke vzel električno kitaro in začel ponovno "brenkati".

Marijan

Moj štiri letni sin je bil prihoda v glasbeno pripravnico zelo zadržan in sramežljiv. Niti slučajno si ne bi mislila, da bo na zaključnem koncertu nastopal tako samozavestno in sinhrono sodeloval z skupino.

Mirela

Imeti tri razigrana dekleta doma včasih ni preprosto. Izredno sem vesela, da vaše plesne mentorice znajo poskrbeti, da se plesalci na treningih izmučijo do te mere, da imava doma z možem lahko malo miru.

Blažka

Kako lepo je, ko moja hči v popoldanskih urah tablični računalnik zamenja za vajo svojega inštrumenta. V naš dom je z lepimi melodijami prinesla srečo in toplino.

Neva

Dragi Egolecta Team. Včerajšnji zaključni koncert je bil, kot vedno, preprosto prijeten, srčen in lep. Moj sin pravi, da se je imel lepo in da želi nadaljevati. Komaj čakamo, da se v mesecu septembru ponovno srečamo v vaši šoli.

Saša